Intoxicatie cu fum
intoxicatie-cu-fum

Intoxicatie cu fum

Tu stii ce trebuie sa faci in caz de intoxicatie cu fum? De foarte multe ori, in momentul in care este instalat in interior un anumit sistem de incalzire, precum semineele sau sobele, nu se tine cont de modul de montare si instalare corecta a acestora, iar rezultatul va fi riscul crescut de incendii. Si cum cele mai multe incaperi unde acestea sunt montate nu dispun de sisteme de ventilare, in momentul aparitiei unui incendiu, cei aflati in interior vor fi afectati de intoxicatia cu fum.

O intoxicatie cu fum de la incendiu este extrem de periculoasa pentru organismul uman, cei mai multi dintre cei afectati ajungand la spital cu afectiuni grave, care depind de perioada in care au fost expusi, dar si de materialele care au ars.

 

Care sunt factorii periculosi in intoxicatia cu fum?

 

Fumul poate fi nociv organismului uman in trei moduri:

  • Inhalarea monoxidului de carbon, ce reduce transportul oxigenului in corp
  • Inhalarea toxinelor, ce irita mucoasa respiratorie
  • Inhalarea pulberilor de ardere, care pot duce la aparitia leziunilor, datorita temperaturii crescute a acestora

Informatii importante in caz de intoxicatie cu fum de soba

 

In special in mediul rural, este frecventa realizarea unor improvizatii in cazul sobelor, de aceea, riscul de producere al unor incendii este mult mai crescut decat in mediul urban.

 De cele mai multe ori, seara sunt introduse in soba foarte multe lemne sau deseuri, pentru a se mentine caldura cat mai mult pe timpul noptii. Insa, acest lucru nu face decat sa creasca riscul de intoxicatie cu fum de soba, caci acumularea de gaze creste noaptea.

Un prim ajutor in intoxicatia cu fum este scoaterea celui afectat in aer liber si daca, este posibil, administrarea de oxigen. Abia apoi, daca este posibil, este necesara incercarea de a evacua gazele din incapere, fara a utiliza instalatiile electrice din interior.

Care sunt cele mai frecvente simptome in intoxicatia cu fum?

 

In cazul intoxicatiei cu monoxid de carbon, produs in cazul incendiilor, exista o serie de simptome ce pot aparea si care necesita ajutor specializat. Printre acestea, pot fi mentionate:

  • Dureri de cap
  • Ameteli si vedere incetosata
  • Confuzie sau pierderea cunostintei
  • Dificultati respiratorii, etc

In special, intoxicatia cu fum este periculoasa in cazul batranilor si al copiilor, dar si al celor care se afla sub influenta bauturilor alcoolice.  In cazuri grave, exista posibilitatea de a suferi daune grave sau chiar de a deceda, daca nu le este acordat primul ajutor in caz de intoxicatie cu fum.

 Care este cel mai bun tratament in intoxicatia cu fum?

 

Daca tu sau o alta persoana este posibil sa fi suferit o intoxicatie cu fum, primul lucru care trebuie facut este iesirea la aer curat si stimularea cardio- respiratorie pana la sosirea ambulantei.

Cel mai eficient tratament intoxicatie cu fum este oxigenoterapia, care presupune plasarea unei masti peste nas si gura, in acest fel fiind posibila oxigenarea organelor afectate in timpul incendiului.

Nu exista o alta metoda de tratament pentru intoxicatia cu fum decat cele oferite de catre cadrele medicale, si anume, oxigenoterapia. De asemenea, in cazul mai grave, este posibila terapia cu oxigen hiperbaric in incaperi speciale unde presiunea aerului este mult mai ridicata si este posibila inlocuirea rapida a monoxidului de carbon din organism cu oxigen.